{ "title": "Böbrekte Kitle Ameliyatı", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Bobrekte-Kitle-Ameliyati-64.jpg", "date": "19.01.2024 14:02:42", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Böbrekte Kitle Ameliyatı, böbrekte kite olarak bilinen böbrek kanseri son derece hızla yayılan ve cerrahi tedavinin hemen yapılması gereken bir hastalıktır. Hastaya böbrekte kitle ve kanser teşhisi koyulduktan sonra, yapılan araştırmalar göstermiştir ki uzak organlara yayılım çok hızlı gerçekleşebilmektedir. Böbreklerdeki tümör kitleler çok küçükken teşhis edilebilmektedir ve bu kitlelerden üretilen bazı hormonlar kana pompalanarak, bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Böbreklerde oluşan kitleler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki karakterde bulunabilmektedir.

Böbrek kitle ameliyatı nasıl yapılır?

Böbrekte oluşmuş iyi huylu kitleler, hayati tehdit oluşturmayan, çevre dokulara ve diğer organlara yayılım göstermeyen ve böbrek kitle ameliyatı yapıldığında tekrar oluşum göstermeyen dokulardır.

Kötü huylu kitleler ise çevre dokulara zarar verebilen ve diğer organlara yayılma özelliği gösteren, hayatı tehdit edebilen ve cerrahi yöntem ile alındıktan sonra tekrar büyüme gösterebilen tümörlerdir.

Böbrek kitle ameliyatında açık ameliyat genel cerrahi prensiplerine göre yapılır. Radikal nefrektomi yöntemi uygulanan ameliyatta ise ortalama ameliyat süresi yaklaşık 150 dakika olup, böbrek tümör cerrahisinde uygulanabilirliği ve güvenilirliği olan bir yöntemdir. Cerrahi yöntemden sonra hastalıksız yaşam süresi ortalama 5 yıl gibi bir zaman dilimi olup onkolojik sonuçlar bakımından açık cerrahi yöntem ile benzerlik göstermektedir.

Böbrek kitle ameliyatı için laparoskopik radikal nefroktami, radikal nefroktaminin yerini yavaş yavaş almaya başlamıştır. Özelikle evre1 tümörlerde, laparoskopik yöntem tercih edilmektedir, çünkü laparoskopik radikal nefrektominin sonuçları ameliyat sonrasında morbidite ile, açık cerrahiye olan üstünlüğü daha fazladır.

Cerrahi işlem öncesi hastalara nasogastrik tüp ve üretral sonda yerleştirilir ve böbrek kitle ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Ameliyat lateral lombotomi pozisyonunda gerçekleştirilir. Hastanede ortalama kalış süresi 1 haftadır.

Radikal nefrektomi cerrahisi tamamlandıktan sonra, materyalin organ torbasına yerleştirilmesinin ardından ufak bir inzisyon çıkarılması morselasyona göre daha sık tercih edilmektedir. Bazı doktorlar bu inzisyonu ameliyatın erken safhasında uygulamak sureti ile işlemin daha kısa sürdüğünü ifade etmektedir.

Laparoskopik cerrahi yöntemde kitlerinin boyutları da oldukça önemlidir. Böbrekte kitle çok büyük ise klasik cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Böbrek kitle ameliyatı son erdikten sonra immünoterapi ilaçları ile tedavi devam etmektedir. Çünkü böbrekteki kitle, hastanın bağışıklık sisteminin çökmesine neden olmaktadır.
" } ] }