{ "title": "Böbrekte Kitle Lezyonu", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Bobrekte-Kitle-Lezyonu-85.jpg", "date": "21.01.2024 01:32:03", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Böbrekte Kitle Lezyonu, basit böbrek kitle lezyonları en yaygın olarak karşılaşılan, iyi huylu böbrekte meydana gelen kitlelerdir. Her yaşta rastlanma olasılığı vardır. Fakat 20 yaşına kadar sık görülmez. Böbrek kitle lezyonları genel olarak tek böbrekte görülür. Bazı zamanlarda iki böbrekte birden görülür ya da birden fazla olanları vardır. Bu kitleler genellikle yuvarlak ya da oval biçimde, içleri berrak veya sarıya yakın bir renkte sıvı ile doludur. Kitleler içi sıvı dolu olan keseciklerdir. Vücudun farklı bölümlerinde rastlanır. Böbrekte bu organlardan biridir. Bu kitleler zaman içerisinde gelişir ve büyür. Genel olarak 2 cm'den daha küçük ve 10 cm'den daha büyük olabilir. Böbrekte kitle lezyonlarının semptom vermeleri nadir rastlanır. Böbrekte kitle lezyonlarına tanı koymak için ultrason yöntemi kullanılır. Bazı durumlarda ultrason yeterli kalmaz, daha şüpheli durumlarda tomografi ya da MR yöntemlerine başvurulur. Böbrekte kitle lezyonlar genelde hiçbir belirtiye neden olmaz ama bazen;
Böbrekte Kitle Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Tomografi veya ultrasonografi gibi yöntemler ile yapılır. Böbrekte yer alan bu kitleler börek kanseri ile karıştırılmamalıdır. Tanı esnasında yapılan araştırmalar ile böbrek kitle lezyonları ve böbrek kanseri birbirinden ayırt edilebilir. Ayrıca hastalığın kalıtsal (Genetik) olup olmadığı yani anne ve babada hastalığın varlığı da araştırılmalıdır.

Böbrekteki kitle lezyonlarının sınıflandırılması; görülme yaşı, yerleşim yeri ve diğer belirtilere göre yapılır. Bu sınıflandırmada yer alan basit kistler en yaygın ve en zararsız türüdür. Basit kitleler tedavi gerektirmez ve belirti göstermezler. Zamanla basit kitlelerde ilerleme olur ve oluşma olasılığı artar. Ailede de rastlanılan yani kalıtsal olabilen basit kitleler genel olarak zararlıdır. Bu kitlelerin sebep olduğu problemler;
Böbrekte Kitle Lezyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fazla büyümediği müddet böbrekte kitle lezyonları tıbbi müdahale gerektirmez. Bu kitleler eğer yüksek tansiyon, böbrek iltihabı, böbrek yetmezliği gibi problemlere sebep oldu ise tedavi gerektirir. Kalıtsal olarak rastlanılan kitleler de mutlaka aile bireyleri de taramadan geçirilir.

İyi huylu böbrek kitle lezyonu oldukça yaygındır. Bu kitlelerin tümöre dönüşme olasılığı çok nadirdir. 50 yaş üzerinde bireylerde hemen hemen %50'sinde bir veya daha fazlasında böbrek kitle lezyonu görülür. Bu hastalık erkeklerde kadınlara göre daha fazla rastlanır. Genel olarak tedavi gereksinimi olmaz. Eğer kitle vücutta ağrı yapmış ise kitle yanında böbrek taşları da varsa ya da tansiyon durumu var ise ameliyat ile kitlenin alınması gerekir. Bu işlemler kapalı ameliyat yöntemi ile herhangi bir yara ve kanama riski olmadan yapılır.

Ama kitle tomografi ile tanısı yapıldıktan sonra; kitlenin içerisindeki sıvı berraklığını yitirmiş, kanama var, kitle duvarı kalınlaşmış be bu benzeri durumlar var ise tümör tedavisinde uygulanan seçenekler burada da uygulanır.
" } ] }