{ "title": "Böbrekte Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Bobrekte-Kitle-14.jpg", "date": "21.01.2024 13:39:46", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Böbrekte Kitle, İnsanlarda hem vücudun sıvı dengesini sağlayan hem de damarlardaki kan basıncını ayarlamada işlev gören en önemli organlardan bir organdır. Vücutta karın bölgesinin sağ ve solunda olmak üzere iki adet bulunur. Böbreğin işlevini yerine getirmemesi halinde vücut çerinde çok büyük sorunlar ortaya çıkar. Bireyde çok fazla kısıtlamalara sebep olur.

Böbreğin yapısı itibariyle hassas olmasından çok fazla hastalık riski vardır. Bu risklerden en fazla olanı ise böbrekte kitle sorunudur. Böbrekte oluşan kitle, iyi ve kötü huylu kitle olarak iki tipte görülür. Böbrekler üzerinde görülen bu kistler arasında, en büyük problem, basit böbrek kistlerdir. Çoğu insanda görülen bu kistler, kitlenin durum ve vaziyetine göre bazı tedavi yöntemleri uygulanır. İyi huylu kitlelerin tedavisi, kötü huylu kiste göre daha kolaydır.

Böbrekte İyi Huylu Kitle Oluşumu

Böbrekte en fazla görülen, ancak fazla bir tehlike arz etmeyen bu iyi huylu böbrek kitlesinin tedavisi kolaydır. Doktorun yaptığı testlere göre böbrekte kitle iyi huylu değerlendirilirse, yapılan bazı uygun tedavi ve gerektiğinde küçük bir cerrahi operasyonla kolayca yok edilebilir. Bu kitleler çoğu zaman, bir tehlike oluşturmadığından insan yaşamını da çok fazla olumsuz olarak etkilemez. Sadece gösterdiği bazı belirtiler ve böbreğe uyguladığı baskıdan nedeniyle doktorlar alınmasını önerirler.

Böbrekte Kötü Huylu Kitle Oluşumu

Böbrekte kitle, şayet doktorun tetkikleri sonucu kötü huylu değerlendirilmesi halinde, bu çoğu zaman böbrek kanseri şeklinde görülebilmektedir. Böbrekteki kötü huylu kitle zaman geçtikçe büyüyen ve böbreğin işlevini zorlaştıran etkiler gösterip, hastada değişik sorunlar meydana getirir. Böbrekte kitleye müdahale edilmediği takdirde, böbrek kayıplarına varan riskler oluşabilmektedir. Böbrekte oluşan bu kötü huylu kitle varlığı, erken teşhis edildiği zaman, hastalıktan kurtulma ihtimali çok daha yüksek olur. Ancak kitle teşhisi çoğu zaman geç fark edilir. Bunun sebebi ise tek böbreğin işlev yetersizliğinin diğer böbreği etkilememesidir. Yani böbreğin biri çalışmadığı zaman, diğer böbreğin normal çalışmasını devam ettirebilmesidir.

Böyle bir durumda böbrekte kitle kötü huylu olduğundan, bu kitlenin sair organlara zararını önlemek için çoğunlukla kitle olan böbrek alınmak zorundadır.

Böbrekte Kitle Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrekte kitle görülmesi halinde kan testi, idrar testi, böbrek testi gibi tetkikler ile kitlenin durumu belirlenip, bu kitlenin iyi veya kötü huylu olduğunun tespiti yapılır. Bu testlerden sonra hastalara bazı ilaç tedavileri yapılır. Bu ilaç tedavisi ile kitle durumu incelenir. Bu tedavi sonucunda, kitlede olumlu gelişme olursa tedavi sürdürülür. Ancak tedavilere rağmen kitlede bir iyileşme görülmez, aksine olumsuz sonuç saptanırsa, böbrekte kitle cerrahi müdahale yapılarak alınır.
" } ] }