{ "title": "Boyunda Kitle Ameliyatı", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Boyunda-Kitle-Ameliyati-94.jpg", "date": "19.01.2024 01:21:42", "author": "İbrahim", "article": [ { "article": "Boyun kitle ameliyatı, eksizyonel biopsil bir yana bırakılırsa, en sık boyun kitlelerine yönelik olarak yapılan bir operasyondur. Yetişkinlerde görülen boyun kitleleri genellikle kötü huylu olurken çocuklarda görülen iyi huyludur. Boyun kitlesi, boyundaki kitlelerin alınma işlemi cerrahidir. Ameliyatlarda uygulanan tedavi yöntemleri kitlenin tipine ve türüne göre farklılık gösterir. Boyun kitle ameliyatını gerektiren bazı nedenler şunlardır; boyunda oluşan iltihap kitleleri, tümör kitleleri ve lenf bezlerinde kanser oluşumu.

Boyun kitle ameliyatları

Tiroglossal kitle çıkarılması; Doktorlar tarafından tiroglossal kitle veya sistrunk operasyonu olarak isimlendirilir. Bu girişim, boyun orta üst bölgesinde açılan kesit ile yapılır. Tiroglossal kitle çevre dokulardan ayrılır. Genelde kanalın içine girdiği hyoid kemik orta bölümü de rezeksiyona dahil edilir ve kitle ile traktın tamamı çıkarılır.

Brankial kitle çıkarılması; Doktorlar tarafından brankial kitle olarak isimlendirilir. Brankial ark kitlesi için kulak önü kesiti uygulanır. Kitle, kulak kıkırdağına kadar takip edilerek çıkarılır.

Boyun kitle ameliyatı sırasında

Tiroglosal kitle ve brankial kitle ameliyatları sonrasında süreçler zahmetli değildir. Hasta hastanede birkaç gün istirahat eder ve o sürede pansuman uygulanır bandajlar değiştirilir. Ameliyat sonrası hastalar bu rahatsızlıklarından kurtulurlar ama bazı hastalarda bu durum tekrardan oluşabilir ve bu durumdan yeniden ameliyat olması söz konusu olabilir.
" } ] }