{ "title": "Boyunda Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Boyunda-Kitle-91.jpg", "date": "20.01.2024 01:52:10", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Boyunda kitle, Genellikle iyi huylu olarak tanımlanırken; şişmiş lenf bozukluklarından dolayı veya kistik akne sebebi kaynaklandığı belirtilmektedir. Kitle boyunda enfeksiyon sonucu meydana gelmiş ise kanser gibi hastalıkların belirtisi olarak gözlenebilir. Genellikle yetişkinlerde daha fazla bulunurken, gerekli tedavi için doktor kontrolü gerekir. Yumuşak doku olmasının yanı sıra hassas olarak boyun bölümünde yer alır. Boynun hangi bölümünde olduğunun önemliyken; boyunda bulunan organlar ile ilişkisi araştırılmalıdır. Özellikle boyun kasları, omurga, tükürük bezleri, arterler, Tiroit bezi, lenf gibi organlar sebebiyle meydana geldiğinin araştırılması gerekir.

Boyunda kitle neden olur?
Boyunda kitle belirtileri nelerdir?

Öncelikli öncelikli olarak ele gelmesi halinde ortaya çıktığı belirtilirken; kişide titreme, kalp hızında artma, kalp ritim bozukluğu, ani terleme, kilo kaybı, enfeksiyona karşı vücudun duyarlılık göstermesi, yutkunmada problem, şiddetli boğaz ağrısı, tükürük ve balgam gibi problemler, kanser, kulak ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini belli eder. Ayrıca bu süreç içerisinde hastada ses kısıklığı olduğu gözlenirken; boyunda kitle oluşması ile sinirlerin zedelenmesi ile ortaya çıkar. Vakit kaybedilmeden bu şikâyetleri olan kişilerin tedavi olması gerekir.

Boyunda kitle tedavi nasıl yapılır?

Öncelikli olarak doktora gidilmesi ile fiziki muayene sağlanır. Doktorun hastanın öyküsünü dinlemesinin ardından alkol ve sigaraya bağlı olarak bulunuyor ise tedavisi ona göre uygulanırken. Bu süreç içerisinde bu alışkanlıklardan uzak durması gerekir. Ayrıca burun, boğaz, kulak, göz, boyun, bölümleri dikkatli şekilde incelenerek ciltte herhangi bir değişiklik olup olmadığı gözlenir. Boğaz ve sinüslerde gerekli değerlendirme yapılarak kulak burun boğaz uzmanı tarafından gerekli tetkikler yapılır.

Boyunda kitle, ışıklı alet ile bu bölümde değerlendirme gerekirken; hastaya kan sayımı, sinüs testi, HIV testi yapılır. Bu süreç içerisinde boyun ultrasonu gerçekleştirilerek boyunda bulunan kitlelerin varlığının derecesi saptanır. Doktorun isteğiyle boyun emarı uygulanır. Tedavi süreci içerisinde bakteriyel enfeksiyonlar sebebiyle meydana gelen boyunda kitlesinin tedavisi için hastaya antibiyotik uygulanması gerçekleştirilir. Bu bölümde bulunan kitle kanser sebepli bulunuyor ise cerrahi uygulama yapılır. Buradaki kitle çıkartılarak tedaviye radyasyon veya kemoterapi uygulamaları ile devam edilir. Erken tanı hayat kurtardığı için vakit kaybedilmeden kişinin bu şikâyetler üzerine doktora gitmesi süreç içerisinde tedavinin kısa sürmesini sağlar. Boyunda kitle kötü huylu ise erken tanı ile tedavi edilmesi gerçekleştirilir.
" } ] }