{ "title": "Göğüste Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/goguste-kitle-6892.jpg", "date": "20.01.2024 14:05:51", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Göğüste Kitle: Birçok kadın için endişe durumu yaratan göğüste kitle, her kadında ortaya çıkabilecek bir durumdur. Kanser olma olasılığı bakımından korku durumu yaratan göğüste kitlenin büyük bir çoğunluğu iyi huyludur. 30-40 yaşlarında daha sık görülen göğüste kitle birden fazla oluşabileceği gibi tek ya da iki göğüste de ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda içi sıvı dolu kesecik olan kitleler el ile hissedilebilirken bazen de fark edilemeyebilir ve zaman zaman ağrıların yaşanmasına da neden olabilir. Göğüste kitle göğüs dokusunun içerisinde oldukça kolay hareket edebiliyorsa bu kitlelerin iyi huylu olma olasılığı fazladır. Bununla beraber oldukça sert ve hareket etmeyen göğüste kitlenin kanser olma olasılığı vardır. Ağrısız kitlelerin kanser olma olasılığı daha fazladır. Bu nedenle göğüste kitlenin kanser ya da iyi huylu olup olmadığının anlaşılması için mutlaka bir hekime başvurulması fayda vardır. Çünkü Türk toplumunda oldukça büyük risk teşkil eden meme kanserinin ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilecek göğüste kitle erken tanı açısından oldukça büyük önem taşır.

Göğüste kitle belirtileri nelerdir?

Göğüste kitle durumunda ilk olarak kişide göğüste ağrı ya da dolgunluk hissi ortaya çıkar. Bununla beraber meme başından akıntı gelmesi, memede sıcaklık artışı ve kızarıklık gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Göğüste kitle aynı zamanda ağrısız da olabileceği gibi göğüs derisi içeri kısma doğru çökmüş durumda da olabilir. Ancak bu belirti meme kanserini işaret edebileceği için mutlaka Uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

Göğüste kitle muayenesi

Birçok bayanın 20'li yaşlardan itibaren düzenli olarak el kontrolü ile göğüslerini muayene etmesi son derece önemlidir. Bu şekilde her ay düzenli olarak yapılacak muayeneler sayesinde kişi göğsünün doğal yapısında meydana gelecek herhangi bir farklılığı ya da kitleyi oldukça kolay tespit edebilir. Bu sayede göğüste ele gelen kitle daha ciddi bir duruma neden olmadan el ile muayene sayesinde fark edip doktora başvurarak önüne geçilebilmek mümkündür.

Göğüste kitle teşhis ve tedavi nasıl yapılır?

Göğüste kitle fark edildiği zaman iyi ya da kötü huylu olup olmadığının araştırılması için mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Göğüste kitle incelenmesi durumunda ilk olarak hormon profili çıkarılır ve kitlenin kistlerden ayırt edilmesi için ultrason görüntüleri alınır. Aynı zamanda elle fark edilemeyecek olan göğüste kitlenin görülmesi için mamografi yapılır ve kitleden iğne biyopsisi ile hücre örneği alınarak sonuç incelendikten sonra tedavi ona göre uygulanır.

İyi huylu göğüste kitle, iyi huylu göğüs kitlesi genellikle fibrokistik meme hastalığından kaynaklanır ve bu durumda adet öncesi memede hassasiyet, ağrı ve ergenlik şeklinde ortaya çıkar. Her iki memede oluşabilen bu kitleler büyüdükleri zaman hareketli kitle şeklinde elle hissedilir duruma gelirler ve çoğunlukla iyi huylu göğüste kitle menopoz döneminden sonra kendiliğinden kaybolur.

Fibroadenomalar göğüste kitle, bu göğüs kitlesi çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıkar ve genellikle yuvarlak, hareketli, ağrısız ve tek olan bu gögüste kitle tesadüf sonucu fark edilir.

Travma ile ortaya çıkan göğüste kitle, çarpma gibi herhangi bir kaza neticesinde ortaya çıkan bu göğüs kitlesi göğüs dokusunun içinde kan toplanması ya da yağ dokusunun parçalanması sonucu ortaya çıkar.

İyi huylu olmayan göğüste kitle, iyi huylu olmayan göğüste kitle göğüs kanserinin işaretidir. Yapılan birtakım tetkikler ve biyopsi sonucu göğüs kitlelerinin kötü huylu çıkması ile kitleler incelemeye alınır ve kesin tanı konulduktan sonra vakit kaybetmeden tedaviye başlanır. Kötü huylu göğüste kitle radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri ile tedavi edilir ve hekim tarafından düzenli muayene edilmesi gerekir.
" } ] }