{ "title": "Gözde Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Gozde-Kitle-33.jpg", "date": "21.01.2024 01:59:48", "author": "Ayşe Özbinar", "article": [ { "article": "Gözde kitle, Bebeklik çağında daha çok belli olan göz hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu gibi göz hastalıkları oldukça can sıkıcı olan bir durumdur. Kitle olarak oluşum gösterebilen belirtilerdendir. Halk arasında kitle denildiği zaman akla ilk gelen şey kanser olabilmektedir.

Göz bölgesinde iyi huylu olan kitlelere sıklıkla rastlanabilmektedir. Belirtilerden bazıları kesin bir tanı olarak belirir bazıları ise estetik olan durumunda ortaya çıkabilmektedir. Bazı göz kitleleri takip altına alınması gerekmektedir. Kötü huylu olan kitle oluşum gösteriyor ise eğer estetik kaygıların ikinci olan plana bırakılarak tedavi planın uygulanması gerekebilmektedir. Gözde kitleye bağlı olarak gerçekleşebilen göz kanseri tedavileri kitlenin cinsine göre değişiklik gösterebilmektedir. Oluşum gösterebilen bazı göz kitleleri tedavi bile gerektirmemektedir.

Gözde kitle tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle enfeksiyonun önüne geçebilmek hedeflenmektedir. Bunun için ise kişiden kişiye antibiyotik içerikli olan göz damlaları verilmektedir. Bunun yanında ise kitlenin olduğu bölgeye sıcak tampon uygulamak gerekmektedir. Sıcak tamponun amacı da kitlenin eriyerek dağılmasını sağlayabilmesidir. Bu uygulama olumlu bir sonuç vermezse kişiye cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Tedavide öncelik ile gözün uyuşması sağlanabilir ya da daha sonra kitlenin olduğu bölge iğneyle uyuşturulması gerekmektedir. Göz kapağının alt kısmında ise bir kesi açılarak ve kitleyi oluşturan yağ bezesi dışarıya boşaltılmaktadır. Gözde kitle ameliyatı 5-10 dakika kadar sürebilmektedir. Gözde kitle ameliyatı sonrasında göz kapağının üstünde şişlik ya da hafif bir kızarıklık görülebilmektedir. Bu durum ise yaklaşık 1 hafta kadar sürer ya da daha sonra tamamen normale dönebilmektedir. Göz kitle cerrahi tedavisinde de dikiş yapılmamaktadır.
" } ] }