{ "title": "Kanser Kitlesi", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Kanser-Kitlesi-41.jpg", "date": "19.01.2024 14:37:02", "author": "Melek Kulak", "article": [ { "article": "
Kanser Kitlesi; Kanser kitlesinde; hücrelerin normal olmayan şekillerde büyümeleri söz konusu olmaktadır. Kanser kitlesi çeşitli türlerde ve yapısal özelliklerde olabilmekle beraber kitlelerin birçoğu kanser riski taşımamaktadır. Kanser kitlesinin söz konusu olduğu durumlarda çeşitli müdahale ve tedavilerin yapılması ile büyük oranlarda iyileşme sağlanabilmektedir.

Kanser Kitlesi ve Göğüs Kanseri

Çeşitli türleri bulunan kanser hastalıklarından göğüs kanserinde; genel olarak bir kanser kitlesi olması ile hastalık hakkında bilgi edinmek amacı ile kitlenin araştırılması yoluna gidilebilmektedir. Kanser kitlesinin hangi bölümde olduğu da bazı durumlarda önem taşıyabilmektedir. Kanser kitlesi; göğüste alt veya üst tarafta, orta veya yan bölümlerde olabilmekle beraber yapıları da çeşitli özelliklere sahip olabilmektedir. Bu bölümde yer alan kitlelerin kanser kitlesi olmaması da büyük olasılıklar arasında bulunmaktadır. Ağrının olması bazen, kitlenin kanser olmadığını da düşündüren etkiler arasında olabilmektedir. Göğüsteki kitlenin varlığı durumunda, kanser kitlesi olup olmadığı ancak hekim muayene, test sonuçları kararı ile belirlenebilmektedir. Bununla birlikte; bazı cerrahi müdahale ile kitle alımlarının sebebi, kanser kitlesi varlığı söz konusu mu diye veya oluşumun olumsuz durumlara yol açmasının önlenmesi için de yapılabilmektedir. Kitlenin alınması ve çevresinin temizlenmesinin yanı sıra ek tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Eğer kanser kitlesinin varlığı mevcut ise; özellikle göğüs kanserinde cerrahi müdahalenin amacı göğse çok daha fazla zararın verilmeden korunması amaçlı ya da ilerleme olasılığının durdurulması için olabilmektedir.

Kanser Kitlesi ve Yumurtalık Kanseri

Kadınların yumurtalıklarında oluşan kitlelerin iyi huylu veya kötü huylu kitleler olup olmadığı çeşitli testler ile anlaşılabilmektedir. Yumurtalık kanser kitlesi oluşum sebepleri birçok nedene bağlı olabilmektedir. Ortalama olarak 60 yaş üstü kadınlarda daha fazla görüldüğü düşünülmekte olup, genetik sebeplerin varlığı, doğum yapılmamış olması, beslenme ile ilgili sebepler ile menopoz gibi etkilerin sebebiyet verebileceği düşünülmektedir. Menopoz döneminden evvel oluşan yumurtalıktaki kitleler genellikle kanser kitlesi olmamaktadır. Ultrasonografik muayeneler ile kanser kitlesi veya iyi huylu kitle olup olmadığı araştırılır. Kanser kitlesi olması durumunda genellikle rahmin bir tarafında ve ilgili olan bazı bölümlerde kitleyi alma ve temizleme işlemi cerrahi müdahale ile sağlanmaktadır. Çoğunlukla; cerrahi müdahale sonucu kanser kitlesinin temizlenmesi ile kalıcı iyileşme görülmekte, kemoterapi gibi tedaviler de müdahaleye eşlik edebilmektedir.
" } ] }