{ "title": "Karında Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Karinda-Kitle-13.jpg", "date": "21.01.2024 10:57:34", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "
Karındakitle kişinin karnında oluşmuş normalin dışındaki bir şişmeye denir. Karındaki kitle gözle görülür bir şekilde şişkinliğe ve ağrıya sebep olur. Bu karında kitle herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilir. Çünkü insan karnı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci kısım epigastrik ikinci kısım ise teriumbilikal kısımdır. Yani göbek deliğinin alt ve üst kısımlarıdır. Karındaki kitleler iyi huylu ve kötü huylu diye iki kısımdan oluşmaktadır Karındaki iyi huylu kitleler genelde tedavisi mümkün olan kötü huylu kitlelerin ise tedavileri daha zor ve uzun sürermektedir. Kötü huylu kitlelerin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kötü kitlelerin oluşturduğu kanser türleri şunlardır. Kolon kanseri, böbrek kanseri, akciğer kanseri ve mide kanseridir. Pankreas kanserinde oluşan apse bağırsaktan dışarı doğru çıkan çok ağrılı bir kanser türüdür. Karındaki kitleler kötü huylu ise karaciğer büyümesi dalak büyümesi büyük kan damarlarının büyümesi karında şişlik, bulantı, kusma, idrar yapamama, dışkı yapamama ağrı ve ateş yapmasıdır.

Karında kitle tedavi yöntemleri nelerdir?

Karında kitle şikâyetiyleherhangi bir hekime gittiğinizde sizden kısa bir öykü isteyecektir. Hekiminizin muayenesi sırasında ele gelen kitle sert stabil ve hareket ettirilebilir haldedir. Hekiminiz sizden sırt üstü yatmanızı isteyebilir ve karnınızın çeşitli yerlerine hafifçe bastırıp kitleyi bulmaya çalışır. Hekiminizin elle muayenesinden sonra kitlenin büyüklüğünü ve yerini tam olarak belirlemek için bir ultrasona gönderir. Daha sonra karın röntgeni ve Abdominal Ultrason istenir. Bütün bunların sonucundan bir şey anlaşılmazsa hekiminiz ucunda küçük bir kamerası olan bir mikroskopla sindirim sisteminize bakabilir ve daha detaylı olması için hekiminiz sizden çeşitli kan testleri isteyebilir. Karında kitleleri tedavi etmek için günümüzde kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır. Kemoterapi ilaçlarl kullanılır, Kitle cerrahi olarak açılabilir. Kitleyi küçültmek için hormon ilaçları verilir. Radyasyon tedavisi uygulanabilir. Hekiminiz karında kitleler tedavi etmek için birkaç tedavi yöntemi birden uygulayabilir. Kitleleri çok sıkı takibe alır. O yüzden karında oluşan ağrılar lütfen ciddiye alın ve size en yakın tam teşekkülü bir hastaneye başvurun.
" } ] }