{ "title": "Kitle Boy Endeksi", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Kitle-Boy-Endeksi-19.gif", "date": "20.01.2024 07:31:25", "author": "İbrahim", "article": [ { "article": "Boy kitle endeksi vücudumuzda bulunan yağ miktarını tahmini olarak ölçen bir değerdir. Vücuttaki yağ miktarının normalin üzerinde olması sağlığımız için risk oluşturan bir durumdur. Sağlıklı ve uzun bir yaşama sahip olmak için iyi ve sağlıklı beslenmekten geçmektedir. Özellikle de 35-40 yaşları arasında olan bireyler sağlıklarına çok dikkat etmelidirler. Türkiye'de beden kitle endeksi ortalaması, dağılımı ve gelişimine baktığımız zaman bu konuda yapılmış en detaylı araştırma Turdep-1 ve Turdep-2 olduğu görülmektedir. Bu çalışmalara göre 1997 yılında %41 olan normal vücut kitle endeksine sahip bireylerin oranı, 2007 yılında %26'ya kadar gerilemiştir. Bununla beraber hafif kilolu bireylerin oranı %2, 1. Derecede obez kişilerin oranı ise %8 oranında artmıştır. Şunu bilmeliyiz ki şişmanlık ve obezite ne kadar sağlığımız için risk içerse bile zayıflıkta bir o kadar tehlikeli bir durumdur.

Kitle endeksi zayıf olan bireylerde meydana gelebilecek riskler şunlardır

Yetersiz beslenme durumunda anemi, yorgunluk, kemik hastalıkları, bağışıklık sisteminde zayıflama ve cilt problemleri meydana gelebilir.

Boy kitle endeksimizi ölçeceğimiz zaman boy ve kilo oranını kullanarak ölçeriz. Vücut kitle endeksi her birey için değişiklik gösterebilir. Bu değerler dünya sağlık örgütünün referans aralığı temel alınır. Yetişkinler için bu oran 18,5-24,9 aralığında olması normal kabul edilir. Eğer 25'ten yüksek ise aşırı kilo anlamına gelir ve bu durum risk taşır. 30'un üzerinde olması ise obezite anlamına gelir. 18,5'in altında olmazı kilo azlığına işaret eder. Kitle endeksi boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanır.

Kitle endeksi aralıkları
Bu aralıklara baktığımız zaman kitle endeksimizi 18,5 ile 24,9 arasında tutmamız sağlığımız için çok önemlidir.
" } ] }