{ "title": "Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Kitle-87.jpg", "date": "21.01.2024 11:53:03", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kitle, Kitle kelimesi farklı anlamlarda kullanılarak ayrıca tıp terimlerinde de geçmektedir. Tabir olarak; vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen, şişlik, beze, ur ya da tümör manalarını taşımaktadır. Ancak tıp dünyasında çok kullanılmakta olan bu kitle kelimesine çok da olumlu bir yaklaşım gösterilmemektedir.

Kitle Bulgusu

Ele gelebilen herhangi bir kitle nedeniyle endişe duyup, panik yaşamamak elde olan bir şey değildir. Çünkü bu vücuttaki kitleler çoğu zaman iyi huylu olmasına rağmen, bazen de kanser gibi korkunç bir hastalığa veya hastalıklara işaret edebilmektedir. Kitlenin ciddi bir hastalığı haber verip vermediğini anlamak için bu makaleyi dikkatli olarak okuyup, daha sonra bir uzmana görünmekte fayda vardır.

Vücuttaki kitle çoğu zaman iyi huylu olsalar dahi, kötü bir hastalığın işaretçisi olabiliyor. Ancak bu konuda Uzman doktorlar elimize gelen veya herhangi bir sebeple fark ettiğimiz vücudumuzun muhtelif yerlerinde olabilen her kitlenin ille hastalık veya hastalık belirtisi olmadığını söyleyerek içimizi rahatlatıyor. Ancak buna rağmen vücutta herhangi bir kitle fark edildiği takdirde zaman kaybetmeden bir doktora giderek muayene olması gerekir. Kitlelerle ilgili olarak bilinmesi gereken şeyler.

Her kitle tehlikeli midir?

Kitleler çoğu zaman elle kolay bir şekilde fark edilebilir. Bu şekilde fark edilen bir kitle cilt altı ya da memede gelişir. Ancak bazı kitleler ise herhangi bir check-up esnasında veya radyolojik incelemelerde görülmektedir. Mesela rahim, karaciğer, böbrek, pankreas ya da beyinde tespit edilenler gibi. Görülen her kitle risk ve tehlike taşımaz. Kitleler iyi huylu veya kötü huylu olarak iki türlüdür.

İyi Huylu Kitle Oluşumu

Vücut içerisinde meydana gelen ancakfazla bir tehlike oluşturmayan iyi huylu kitlelerin tedavisi kolay ve rahattır. Hastanede yapılan bazı testler sonucu doktor tarafındaniyi huylu olarak değerlendirilen kitle, doktorun uygulayacağı bazı tedaviler ya da gerekiyorsa küçük bir cerrahi müdahale ile yok edilir. Bu iyi huylu kitleler çoğu kez, bir tehlike oluşturmadığı için insan yaşamını olumsuz etkilemez.

Kötü Huylu Kitle Oluşumu

Klinikte yapılan bazı test ve tetkikler sonucu doktorun kitleyi kötü huylu olarak değerlendirilmesi halinde, bu çoğu zaman kitlenin oluştuğu bölgeye göre habis bir kanser ya da farklı bir hastalığın belirtisi olarak görülebilir. Bu tür kötü huylu kitle zaman geçtikçe büyür ve bulunduğu organının işlevini zorlaştırır hale gelir, ayrıca hastada farklı değişik sorunlar oluşturur. Bu kötü huylu kitleye operasyon yapılmadığı zaman, uzuv kayına varan tehlikesi vardır. Kötü huylu kitlenin varlığı, erken dönem içinde teşhis edildiğinde, hastalıktan kurtulma ihtimali vardır.
" } ] }