{ "title": "Memede Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Memede-Kitle-96.gif", "date": "19.01.2024 17:47:26", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "
Memede Kitle, Memede kitle meydana gelmesi oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Memede oluşmuş olan kitlenin hemen hemen %85'i iyi huylu ve kanser tehlikesi taşımayan gruptadır. İyi huylu kitlelerde birkaç farklı türü vardır. Fibrokistik meme hastalığı; memede rastlanılan iyi huylu bir abnormalitesidir. Kadınlarda menopoz döneminde önce görülür. Memede kitle oluşumu ve hassasiyete sebep olur. Fibroadenom; memede rastlanılan ufak bir tümördür. Gene olarak ergenlik dönemindeki gençlerde rastlanmakla beraber her yaşta ortaya çıkabilir. İyi huyludur. Meme kanseri riski ile ilişkisi yoktur.

Meme kitleleri; özellikle 40 yaş üstü kadınlarda ve menopoz döneminden önce görülür. Yaş fark etmeksizin hormon tedavisi gören kadınlarda oldukça yaygındır. Yağ dokusu nekrozu; genel olarak travmaya bağlı olarak gelişir. Sert ve düzenli olmayan kitledir. Tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Lipoma; memenin şeklinde değişiklik oluşturacak kitleyi meydana getiren yağ dokusu gelişmesidir ve tedavi gerektirmeyen bir durumdur.

Memede Kitle Belirtileri; Fibrokistik hastalık (Fibroadenoz) memeye etki eden bir grup iyi huylu hastalık olarak tanımlanır. Özellikle menstürasyon (Kadınlarda âdet kanaması) öncesinde ve esnasında; ağrı, büyüme, hassasiyet, kitle oluşması gibi etkiler ortaya çıkar. Memelerden bir tanesi veya her ikisi de bu durumun etkisi altında kalır. Belirtiler regl dönemi bittiği zaman kaybolur.

Fibroadenom, süt kanallarının dış bölümünde gelişen, pürüzsüz yüzeye sahip, düzgün ve yuvarlak şeklinde kitledir. Fibröz dokudan ve lastiğimsi yapıda, basit şekilde hareket edebilen galndüler dokudan oluşur. Fibroadenom bazı zamanlarda kendiliğinden, tedavi olamadan geçer. Özellikle hamilelik zamanında dirençlidir. Meme kisti, meme dokuları içerisinde gelişir. Ayrıca içi sıvı dolu olan ve düzgün keselerdir. Büyüklükleri farklılık gösterebilir. Kistler genel olarak herhangi bir belirti göstermemek ile bazı kadınlarda regl zamanında kist ağrı hissi oluşturur.

Memede Kitle Nedenleri; Memede meydana gelen iyi huylu kitlelerin en önemli sebebi kadınların vücudundaki hormonal değişimlerdir. Hormonal değişimler ergenlik çağında ya da menopoz zamanında rastlanır fakat aylık menstüral döngü ile bağlantılıdır.

Menstürasyon ile ilişkisi olmayan memedeki ağrıya 'döngüsel olmayan ağrı'da denir. Memlerdeki iyi huylu kitlelerin ve ağrıların diğer sebebleri; meme iltihabı (Mastit), meme ucunda akıntı, yaralanma ve süt kanallarında şişme, öncelerde yapılmış olan cerrahi müdahalelerdeki travmalar.

Memede Kitle Tedavisi; İlk olarak tanı gereklidir. Kadınların düzenli olarak memelerinde herhangi bir farklılık olup olmadığını kontrol etmeleri gerekir. Herhangi bir kitleye rastlanılırsa mutlaka doktora muayene olunmalıdır.

Mamogram; meme röntgenidir. Meme hafif olarak düzleşir. Metal bir plaka ile plastik bir plaka arasına meme konulur. Bu işlem yalnızca birkaç dakikalık bir işlemdir. Biraz rahatsız edici bir işlemdir fakat memede değişim olup olmadığını anlamayan dair etkili bir yöntemdir.

35 yaş altı kadınlar için kitle olup olmadığını anlamak için ultrason çekilir. Eğer kitle sebebi mamogram ya da ultrason ile bulunamadı ise biyopsi yapılır. Biyopside; memedeki kitle üzerinden ince bir iğne yardımı ile doku alınır ve bu doku mikroskop ile incemele altına alınır. Memede kitle nedeni ile oluşan ağrıyı azaltmak için; ılık bir duş, ısıtıcı pedler ya da havluya sarılı biçimde buz torbaları kullanılabilir. Memedeki ağrıyı azaltmak için reçeteli satılan ilaçlar vardır. Bu reçeteli ilaçlar;
Bu ilaçların bazı yan etkileri vardır. Bu nedenle doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Sulandırılmış esansiyel yağlar ile memeye masaj yapılabilir. Bu yağlar sayesinde memede biriken fazla sıvı atılır ve fibroadenomlar parçalanır. Ayrıca ağrı kesici jeller ve losyonlarda meme ağrılarını giderir. Fakat hamile ve bebek emziren kadınların kullanımına uygun değildir.
" } ] }