{ "title": "Mesanede Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Mesanede-Kitle-36.jpg", "date": "19.01.2024 10:42:28", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Mesanede Kitle; Mesane; idrar yolu organlarından biridir. Mesanenin diğer adı da idrar kesesidir. Böbrekler de üretilen idrar mesaneye (İdrar kesesi) gelerek burada toplanır. Her iki böbrekten de üreterler aracalığı ile idrar mesaneye iletilir. Mesaneden idrarın dışarı çıkışı üretra adı verilen kısa ve kalın tüp sayesinde olur. Mesanede kitle; Kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanır.

Mesanede kitle iki türlü olur?

Mesanede iyi huylu kitle; hayati tehlike oluşturmazlar. İyi huylu kitleler tedavi edildikleri veya vücuttan alındıkları zaman yinelenme ihtimalleri yoktur. Çevredeki dokulara geçiş yapmazlar, vücudun diğer bölümlerine yayılmazlar.

Mesanede kötü huylu kitle; yaşam açısından tehlikelidir. Tedavi edilseler dahi tekrar büyüme olasılıkları yüksektir. Etraftaki organlara yayılır, oradaki dokulara zarar verirler.

Mesanede kitle neden olur?
Mesanede kitle oluşum belirtileri nelerdir?
Mesanede kitlede teşhis ve tanı nasıl konulur?

Mesanede kitle oluşumunun tedavisi için veya tedavi sürecinin aşamalarını görmek için bazı teşhis ve tanı yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler;

İdrar tahlili; bu tahlil ile idrarda kan ve kanserli hücrelerin varlığı kontrol edilir.

Sistoskopi; Mesanenin iç kısmını kamera ile görme yöntemidir. Lokal anestezi altında tanı amaçlı uygulanır.

Biyopsi; Sistoskopi ile mesane kanseri teşhisi için doku incelenmesi gerekir. Bireyler genel anestezi ile uyutulduktan sonra patolojik incelemeler yapılır.

Mesanede kitle tedavisi nasıl yapılır?

Mesanede kötü huylu kitle olan bireyler için, cerrahi operasyon, kemoterapi veya radyoterapi tedavileri uygulanır. Tedavi yöntemine; kitlenin yerleşim yeri, kitlenin derecesi, hastanın yaşı, hastanın genel sağlık durumu, kitlenin mesane kas dokusuna geçiş gösterip göstermemesi, kitlenin diğer organlara yayılıp yayılmadığına bakılarak karar verilir.

Mesanede kitlede en yaygın olarak kullanılan tedavi cerrahi operasyon yani ameliyat ile kitlenin alınmasıdır. Alanında iyi olan bir doktor ile bu kitleden kurtulabilirsiniz.
" } ] }