{ "title": "Midede Kitle", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Midede-Kitle-52.jpg", "date": "19.01.2024 23:10:42", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Midede Kitle, Karın bölgesinin üst kısmında yer alan midede birtakım nedenlerden dolayı kitleler ortaya çıkabilir. Bu kitlelerin kötü huylu olması sonucu ise mide kanseri ortaya çıkar. Dünyadaki en sık görülen kanser türlerinden biri olan mide kanseri genellikle midenin ufak olan kenarında oluşan kitleler nedeniyle ortaya çıkar.

Midede kitle belirtileri, midede oluşan kitle genellikle mide kanserinin bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Ancak midede kitle erken zamanlarda hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Bu durum ancak risk olan kişiler de endoskopik inceleme yapılması ile ortaya çıkar. Midesinde kitle olan hastalarda kitle gıdaların akışının önüne geçtiği için ya da kitlelerin yayılmasından dolayı birtakım belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında bazı hastalarda elle muayene esnasında kitle hissedilebilir. Midede kitle mide ağrısı ile kendini belli edebileceği gibi aynı zamanda iştahsızlık ve oldukça kısa sürede yaşanan kilo kaybı, yemek yedikten sonra midede şişkinlik ve rahatsızlık hissi, bulantı ve kusma, yorgun ve bitkin hissetme gibi belirtiler ile de ortaya çıkarabilir. Ayrıca midede kitlede ortaya çıkacak bağırsak veya midede kanama ve nadir kişilerde kansızlıkta belirtiler arasındadır.

Midede kitle nedenleri, midede kitlenin en büyük nedeni yanlış beslenme alışkanlığıdır. Aşırı tuzlu gıdaların tüketilmesi ile sebze ve meyve tüketimine gerekli önemin verilmemesi midede kitle nedenleri arasında en baş sırada yer alır. Bununla beraber midede oluşan ülser veya gastritin ortaya çıkmasında etkili olan H. Pylori bakterisi midede kitle oluşmasına neden olur. Bu bakterinin ortadan kaldırılması ise mide kanseri riskinin büyük bir oranda azalmasına yardımcı olur. Ayrıca midede iltihap oluşmasına neden olan sigara kullanımı ve alkol tüketimi de midede kitleye ve dolayısıyla mide kanserine neden olabilir. Midede kitle nedenleri arasında aynı zamanda genetik faktörler, bazı hastalıklar ve mide ameliyatları da sayılabilir.

Midede kitle teşhisi, midede kitle mide kanserinin bir belirtisi olarak ortaya çıkabileceği için kesinlikle ihmale alınmalı ve Uzman bir doktor tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Midede kitle endoskopi yöntemi ile mideye girilerek midenin gözlenmesi ile teşhis edilebilir. Ancak kesin teşhis için mideden parça alınarak incelenir. Mikroskopla incelenen kitlenin kanser hücresi taşıyıp taşımadığı oldukça rahat bir şekilde gözlenebilir. Bununla beraber midede kitle baryumlu mide grafisi ile görülebilir. Fakat kesin bir sonuç için mikroskobik inceleme şarttır.

Midede kitle tedavisi, tedavisi cerrahi müdahale ile yapılabileceği gibi aynı zamanda radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri ile de yapılabilir. Hastaya cerrahi müdahale yapılacaksa ilk olarak laparoskopi adı verilen bir yöntem ile hastanın karnına 1 cm çapında 3 ufak delik açılır ve midede kitle olan bölüm tam olarak çıkarılır. Bu operasyon esnasında midenin tamamı ya da bir kısmını alınır. Erken dönemlerde yapılacak cerrahi müdahale sayesinde midede kitle etraf dokulara yayılmadan kontrol altına alınmış olur. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.
" } ] }