{ "title": "Yağ Kitlesi", "image": "https://www.kitle.gen.tr/images/Yag-Kitlesi-72.jpg", "date": "19.01.2024 23:53:11", "author": "Kürşat Yıldırım", "article": [ { "article": "
Yağ kitlesi, Vücudumuzda yağların oranı ortalama yüzde 12'dir. Fakat yağ kitlesi bu oranla ilgili değildir. Yağın bir kapsül ile çevrilmiş olarak vücudun çoğu zaman yumuşak yerlerinde ortaya çıkan iyi huylu bezelere yağ kitlesi veya Lipom adı verilir. Yağ kitleleri bir öbek şeklinde olabileceği gibi geniş bir alanda yumrular şeklinde de görülebilir.

Daha çok deriye yakın yerlerde ortaya çıkan bu şişlikler dışarıdan el ile hissedilebilen yumuşak kıvamda olup, el ile hareket ettirilebilen; çok az deriye tutunan, ağrı ya da hassasiyete neden olmayan bir yapıdadır. Yağ hücreleri canlıdır, çoğalır ve büyürler, fakat bazı nedenlerden dolayı bu hücreler kontrolsüz büyümeye başlar.

Yağ kitlelerine daha çok orta yaş grubu kişilerde rastlanmasına rağmen değişik yaşlarda da görülebilir. Bu kitlelerin iltihaplı daha serttir ve ağrı yapar. İltihaplı yağ kitlesi bağ dokularından ve yumuşak dokulardan en çok çıkan kitledir, bazen tehlikeli hastalıklara neden olabilir.

Yağ kitlesinin oluşma neden olur?

Yağ kitlesi daha çok hareketsiz kişilerde oluştuğu hekimlerin ortak kanısıdır. Yapılan araştırmalara göre yağ kitlesinin oluşmasında stres faktörünün etkili olduğu söylenebilir. Bununla birlikte genetik yatkınlıkta yağ kitlesi oluşumunun nedeni olabilir.

Bir başka neden ise bir çeşit yağ birikmesine neden olan Dercum rahatsızlığı, Bağırsak ve sindirim sistemi sorununa neden olan Gardner hastalığı ve Cowden kitle hastalığı yağ kitlesi oluşumuna neden olabilir. Anılan bu hastalıklar ağır semptomları olan hastalıklar olsa da kötü huylu olmadığından hastanın korkmasına gerek yoktur.

Kitlenin oluştuğu kişilerin akrabalarında da bu genel olarak bu hastalığı rastlanır. Yağ kitlesi 12. Kromozom tarafından yapılır. Bundan başka kolesterol, şeker, bedende tanımlanamayan hastalıklar, sistemsel hastalıklar, dengesiz beslenme de yağ kitlesi oluşmasına neden olabilir.

Yağ kitlesi tedavisi nasıl yapılır?

Kitlenin geçmesi için stresten uzaklaşmak en önemli etkendir. Kitleler küçük ise kaygı etmenize gerek yoktur. Bununla birlikte cilt doktoruna gitmeniz gerekir. Doktorunuzun tavsiyesine göre hareket etmelisiniz. Uzman hekim ameliyat önerebilir. Ameliyat lokal anestezi ile yapılmaktadır.
" } ] }