Boyun bölümü üst bölgede çene alt bölümde köprücük kemiklerine kadar olan kısmı içerir. Boyun bölgesinde oluşan kitleler genelde insanları tedirgin eden, ciddi ve yaygın olarak doktora yönlendiren bir vakadır
Boyunda Sert Kitle Sebepleri- Enfeksiyonlarla ilişkili olarak gelişen lenf bezesine
- Doğum kaynaklı kistik kitle
- Doğum kaynaklı kitlenin birden bire büyümesi
- Baş ve boyun bölgesinde yer alan kötü huylu tümörlerin yayılmasına
- Tükürük bezlerinde oluşan hastalıklar
- Tiroidlerdeki problemler
- Gırtlak bölümünde meydana gelen rahatsızlıklar
- Lenf bezlerini tutan iyi yada kötü huylu hastalıklar olabilir.
En yaygın olarak boyunda sert kitle sebebi; lenf nodlarıdır. Normalde boyunda yer alan lenf nodları el ile hissedilmez ve dıştan bakıldığı zaman belirgin değildir. Bu nodların lenf bezlerinde büyüme sebebi enfeksiyonlardır. Enfeksiyon rahatsızlıkları boyun bölümüne direk yerleşir ve sert kitle oluşturur yada sinüs, ağız, diş, bademcik gibi bölümlere yerleşip hastalık yapar, sonra buna tepki olarak boyundaki lenf bezlerine şişirir.
Doğumsal nedenli olan kistlerde boyundaki sert kitle sebepleridir. Bu kitleler ağrı yapmaz, ısı artışı olmayan, renk değişikliği olmayan, uzun müddet boyutlarında değişim olmayan kitlelerdir. Boyun bölümünde olan sert kitle kötü huylu tümörün bölgeye yayılmasına bağlı olarak gelişmiş ise kitle yapışık biçimde olur.
Boyunda Sert Kitlede Tanı Yöntemleri
Boyundaki sert kitlenin sebebi ilk muayene esnasında tespit edilemeyebilir. Bu durumlarda kitlenin ne zamandır vücutta bulunduğu, kitle ile beraber başka belirtilerin var olup olmadığı, hastanın yaşı, boyun dışındaki başka yerlerde de kitlenin var olup olmadığı tanı da yardımcı olan faktörlerdir.
Kulak burun boğaz uzmanı tarafından kan tetkikleri, endoskopik muayeneler, ultrasonografik incelemeler, tomografi, magnetik rezonans gibi yöntemler muayenede kullanılır. Bu tetkikler ve muayene sonuçlarına göre doktor kontrolünde tedavi uygulanır.
Boyunda Sert Kitle Tedavisi
Boyunda meydana gelen kitlenin tedavisi, kitle sebebine göre uygulanır. Kitle nedeni, basit bir enfeksiyon kaynaklı lenf bezi büyümesi ise antibiyotik tedavisi yeterli olacaktır. Antibiyotik kullanımı ile ağrılar azalır, lenf nodlarındaki boyut azalır ve tamamen yok olması yaklaşık 3 hafta kadar sürer. Fakat hastalığı sık olarak yaşayan bireylerde bu süre biraz daha fazla olur.
Verem gibi farklı enfeksiyonlara bağlı lenf bezi büyümesinde tedavi daha uzun süreli, özeldir. Doğumsal kist kaynaklı kitle var ise tıbbi olarak kitle çıkarılır. Kötü huylu tümör kaynaklı kitleler, cerrahi tedaviler gerektirir. Bu tümörlerden kaynaklı kitleler bazen kemoterapi gerektirir.