Beyinde Kitle Belirtileri, Beyinde oluşan kitleler iyi huylu kitleler ve kötü huylu kitleler olmak üzere ikiye ayrılır. Beyindeki kitle belirtilerinin ise iyi huylu yada kötü huylu kitlelerden kaynaklandığı yada orta yaşı geçmiş bireylerde görülen kanser hastalıklarının beyne sıçraması sonucu oluştuğu gözlemlenmiştir. Çocukluk çağı dahil bütün yaş gruplarında görülebilen bir hastalıktır. Bu kitlelerin neden oluştuğu bilinmemekle birlikte, baş ağrısı çeken bir çok hastada görülebilir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Önlem alındığında daha konforlu bir hayat yaşamak için, tedaviye erken başlanması, yüz güldürücü sonuçlar doğurabilir.
Beyinde işlevi biten hücreler ölür ve vücut yerine yenilerini üretir. İşte görevi biten hücreler ölmediğinde ve vücudun gereğinden fazla hücre ürettiği durumda, bu hücreler beynin bir bölgesinde birikme yaparak kitleyi oluşturur. Eğer ki kitlenin içinde kanser hücresine rastlanırsa buna kötü huylu yani habis tümör denir. Kanser hücresine rastlanmayan kitleler ise iyi huylu olarak değerlendirilir. Ancak beyin çok hassas ve hayati organlardan biri olduğu için, beyinde meydana gelen her türlü kitle risk yaratabilir.
Beyinde Kitle Belirtileri Nelerdir?
Beyinde kitle belirtileri, kitlenin büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Beyninde kitle bulunan bir çok hastanın ilk şikayeti ağrıdır. Tek başına fazla bir anlam ifade etmese de, ağrıya eşlik eden mide bulantısı ve kusma kitlenin varlığını sorgulama gereği doğurur. Beyinde kitlenin neden olduğu baş ağrısı ve kusma en fazla sabahları görülür. Ağrının son zamanlarda artması ve sık sık tekrarlaması önemli bir ayrıntıdır. Ancak şikayetin kısa sürede hızlı ilerlemiş olması ayırıcıdır çünkü uzun süredir hissedilen baş ağrısı ve bulantı migren kaynaklı olabilir.
Çift görme ve görme bulanıklığı yada görmede azalma beyinde kitlenin ilk belirtisi de olabilir. Vücutta meydana gelen güçsüzlük, elde yada bacakta güç kaybı, yürürken denge kaybı, vücutta uyuşukluk, karıncalanma, elde beceriksizlik, bir eşyayı yada maddeyi kavramada zorluk, beyincikte oluşmuş bir kitlenin habercisi olabilir. Konuşamama, anlama güçlüğü, kelimeleri toparlayıp kendini ifade edememe sorunu beyinde kitle belirtilerinin ilk basamağını oluşturabilir.
Sara nöbetleri, istemsiz kasılmalar, vücudu kontrol edememek gibi şikayetlerde de beyinde kitleden şüphelenilebilir. Özellikle de ergenlik çağını geçirmiş bireylerde bu şikayetler ayrıntılı bir şekilde araştırılmalı ve tanı en kısa zamanda konulmalıdır. Çünkü anlattığımız şikayetler başka hastalıklarda da görülebilir.