Memede sert kitle, Memede ele gelen sert kitlelerin büyük bir çoğunluğu iyi huylu olmaktadır. Yinede her ihtimale karşı vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Hastane de ileri tetkikler yapılarak kanser olmadığı ispatlanmalıdır. Memede bulunan kitleler 1 cm büyük ve yüzeysel ise ele gelmektedir. Ancak derin kitlelerin bulunması daha da zordur. Memede sert kitlenin genç hastalarda tespit edilmesi daha da zordur. Memedeki sert kitle ağrılı ise, bunlar genellikle kanser dışı sebeplere bağlı olmaktadır. Çünkü meme kanserinde meme ağrısı olmamaktadır.
Memedeki iyi huylu sert kitleler
Kistik hastalık: Kadınlarda en sık rastlanılan meme kitle nedenidir. Bu kitlelerin içi sıvı ile dolu olup, adet öncesi dönemde sıvının miktarı artmaktadır. Buna bağlı olarak memede ağrı, hassasiyet ve gerginlik ortaya çıkar. Bu kitleler çoğunlukla menopozdan sonra kaybolmaya başlarlar.
Fibroadenomlar: Daha çok gençlerde görülen bu kitleler, oval, sert, hareketli ve genellikle ağrısızdır.
Papillom: Süt kanalı duvarında gelişen ve farklı büyüklüklerde siğil benzeri yapılardır. Meme başından kanlı akıntıya sebep olmaktadır.
Memedeki kötü huylu sert kitleler
- Süt kanalında oluşan kitleler, en sık görülen kitlelerdir.
- Memelerde olan bağların arasında nadir olarak görülen kitlelerdir.
- Süt yapımını sağlayan, lobül adındaki keselerde oluşan kitlelerdir.
Memede sert kitle tedavisi
Tedavi kitlenin cinsine, büyüklüğüne, özelliklerine ve hastanın yaşına göre değişmektedir. Kitlelerin düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. İyi huylu kitleler de hızlı büyüme olduğu takdirde, kitle alınmalıdır. Kötü huylu kitle şüphesi olduğunda kalın ya da ince iğne biyopsisi yapılarak, kesin tanı konulur. Meme kanseri teşhisi konulduğunda, ona göre tedavi edilmelidir.